Magyaros mintaétrend nőknek (1600 kcal)

magyaros mintaétrend nőknek 1600 kcal

Ez az étrend azoknak készült, akik szeretnének életmódot váltani, esetleg fogyni is, de nem szeretnének lemondani a magyaros ízekről. Ideális kb. 8-10 kg súlyfelesleggel, azonban szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy az optimális energiaértékek meghatározása minden esetben egyéni.

Emiatt a fogyás üteme lehet lassú, vagy nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknek túl kevés lehet ez a kalória. A többségnek viszont működőképes lesz.

Nem kizárólag magyaros receptek kerültek az étrendbe, azonban a fűszerezés fakultatív, melynek megváltoztatásával teljesen új ételek alkothatók.

Szeretnélek megkérni, hogy főleg zöldfűszerekkel, szárított zöldségekkel fűszerezz, ügyelj az alacsony sóbevitelre.

A mennyiségekről:

Láthatod, hogy 1-1 mennyiség mondhatni életszerűtlen ebben a formában. Azonban általában nem 1 napra főzünk, hanem legalább kettőre, és esetleg nem csak magunkra. Ebben az esetben értelemszerűen szorozd fel a kiszabott mennyiséget a megfelelő adagszámmal, készíts több adagot.

Azt javaslom, hogy minden napot ismételj meg másnap, így nem kell minden nap a konyhában robotolnod, és a mennyiségek is életszerűbbekké válnak. Nem beszélve arról, hogy így valójában 2 heti étrendet kapsz.

1. nap  

Reggeli

Körözöttes kenyerek, krémfehérsajt, paradicsom

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– sovány tehéntúró 100 g

– só, bors, fokhagyma granulátum, pirospaprika, őrölt köménymag

– tejföl, 12%-os 30 g

– vöröshagyma 0,25 k.darab

– krémfehérsajt 15 g

– paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g

Tízórai

– cukormentes, rostos, édes keksz (3x13g) 3 darab

– tökmag 10 g

Ebéd

Hamis tejszínes csirkepaprikás, bulgur, savanyúkáposzta

– csirkemell 150 g

– só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem, pirospaprika

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– vöröshagyma 0,25 k.darab

– tej, 1,5%-os 75 g

– tejföl, 12%-os 25 g

– zabliszt 5 g

– bulgur 60 g

– só

– savanyúkáposzta 100 g

Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.

A kockára vágott húst párold meg rajta többször rövid lében, fűszerezd.

Ha megpuhult és elfőtte a levét, add hozzá a tejet, majd habard be a tejföllel, zabliszttel.

A bulgurt szárazon (olaj hozzáadása nélkül, felhevített teflonban) pirítsd át, majd öntsd fel 2-2,5x-es mennyiségű, forrásban lévő vízzel, sózd. Főzd meg.

Uzsonna

– tökmag 15 g

– őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g

– korpás keksz (1 darab) 5 g

Vacsora

10 perces tortillapizza

– wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g

– bazsalikom, fokhagyma granulátum

– sűrített paradicsom, hozzáadott só nélkül 70 g

– csirkesonka 45 g

– krémfehérsajt 30 g

– fagyasztott kukorica 20 g

Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, fektesd bele a wrapet.

Kend meg a paradicsompürével, fűszerezd.

Csíkozd rá a csirkemellsonkát, add hozzá a kukoricát, morzsold rá a sajtot is.

180 fokra előmelegített sütőbe tedd be sülni, kb. 10 perc alatt kész.

2. nap  

Reggeli

Barackos zabkása mandulával

– zabpehely 40 g

– tej, 1,5%-os 150 g

– őszibarack 150 g

– (energiamentes édesítő-eritrit/stevia, vanília aroma)

– mandula 10 g

A zabpelyhet keverd össze a tejtermékkel és a gyümölccsel, hagyd kicsit állni. 

Rakd fel kis lángon főzni, folyamatosan kevergesd, édesítsd. 

Tálaláskor szórd a tetejére a magot. 

Vagy rakd be éjszakára a hűtőbe állni, és reggel kényelmesen pár perc alatt melegítsd össze a mikróban.

Tízórai

– cukormentes, rostos, édes keksz (3x13g) 3 darab

– mandula 10 g

Ebéd

Sütőben sült sertésfasírt, pirított rozmaringos burgonya, csemege uborka

– sovány sertéshús 100 g

– só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– napraforgóolaj 2 kiskanál

– vöröshagyma 0,25 k.darab

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 20 g

– tojás 0,25 kö.darab

– zsemlemorzsa 10 g

– újburgonya 250 g

– só, rozmaring

– csemege uborka 100 g

A húst keverd el a fűszerekkel, apróra vágott hagymával.

A kenyeret áztasd be vízbe. Ha jól megszívta magát nyomkodd ki, majd üsd rá a tojást, fűszerezd.

Villával jól törd össze. Keverd össze a hússal.

Hagyd állni egy picit, hogy jól összeérjenek benne az ízek.

Vizes kézzel formázz belőle gombócokat, majd forgasd át őket a zsemlemorzsában.

Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, kend ki adagonként a kiskanálnyi olajjal.

Rakd rá a gombócokat, és tedd be sülni 180-200 fokra előmelegített sütőbe, kb. 50 perc alatt kész.

A burgonyát kevés víz hozzáadásával a maradék olajon teflonban, vagy sütőpapíron a fasírt mellett is megpiríthatod.

Uzsonna

– alma (ált. 1 közepes) 150 g

– krémfehérsajt 20 g

– korpás keksz (2 darab) 10 g

Vacsora

Kapros-túrókrémes kenyerek, krémfehérsajt, retek

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– sovány tehéntúró 100 g

– só, kapor, petrezselyem

– tejföl, 12%-os 25 g

– krémfehérsajt 15 g

– retek 100 g

3. nap  

Reggeli

Fitt bundáskenyér, kaliforniai paprika

– tojás 2 kö.darab

– só, fokhagyma granulátum

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– kaliforniai paprika piros 100 g

A tojásokat verd fel, fűszerezd.

A kenyerek mindkét oldalát jól áztasd meg benne, míg jól megszívják magukat.

Egy teflont kenj ki az olajjal, hevítsd fel, majd süsd ki rajta a kenyerek mindkét oldalát.

Ha maradna tojás, sütés közben öntsd a kenyérre.

Tízórai

Görög joghurtos mártogatós, sárgarépa

– natúr görög joghurt 100 g

– só, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– lilahagyma 0,25 k.darab

– sárgarépa 150 g

Ebéd

Sütőben sült hekkfilé, zöldborsós rizs, csemege uborka

– hekk 200 g

– só, pirospaprika

– napraforgóolaj 1 evőkanál

– zabliszt 15 g

– rizs (basmati) 60 g

– só, petrezselyem

– fagyasztott zöldborsó 30 g

– olívaolaj 0,5 kiskanál

– csemege uborka 100 g

A hekket olvaszd ki, vágd le az uszonyait, irdald be mindkét oldalát, dörzsöld bele a sót.

Keverd el a pirospaprikát és a lisztet egy tányérban, jól forgasd át benne a halakat.

Rakd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejüket olajjal.

180 fokra előmelegített sütőbe tedd be sülni, kb. 25-30 perc alatt kész.

Nem szükséges forgatni, akkor van készen a hal, ha elkezd az irdalások mentén szétnyílni.

A rizst főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós, fűszeres vízben a zöldborsóval együtt.

Ha kész, húzd le a tűzről, hagy kicsit kihűlni, majd keverd el benne az olívaolajat is.

Uzsonna

– őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g

– tökmag 10 g

– puffasztott kölesgolyó (natúr/enyhén sós) 10 g

Vacsora

Csirkemájas kenyerek, kaliforniai paprika

– csirkemájkrém 30 g

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– kaliforniai paprika piros 100 g

4. nap  

Reggeli

Meggyes chia puding, mandula

– joghurt, 1,8%-os 150 g

– tej, 1,5%-os 50 g

– zabpehely 35 g

– (édesítő, vanília aroma)

– chia mag 10 g

– fagyasztott meggy 70 g

– mandula 10 g

A chia puding hozzávalóit a mandula kivételével keverd össze, éjszakára tedd a hűtőbe összeállni.

A mandulát tálaláskor szórd a tetejére.

Tízórai

Tonhalkrémes mártogatós, sárgarépa

– tonhal konzerv, sós lében (0,5 konzerv) 40 g

– fokhagyma granulátum, petrezselyem

– tejföl, 12%-os 40 g

– sárgarépa 150 g

Ebéd

Rozsdás csirkemell szelet, paradicsomos bulgur, savanyúkáposzta

– csirkemell 150 g

– só, bors, majoranna

– vöröshagyma 0,5 kö.darab

– fokhagyma 1 gerezd

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– vaj 10 g

– bulgur 60 g

– só, petrezselyem

– paradicsom (0,5 közepes) 50 g

– olívaolaj 0,5 kiskanál

– savanyúkáposzta 100 g

A csirkemellet vágd szeletre, sózd.

Kiskanálnyi olajat hevíts fel teflonban, add hozzá a vajat is.

Párold meg többször rövid lében rajta a csirkemellet, fűszerezd.

Az utolsó 20 percben add hozzá a karikára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát is.

A bulgurt szárazon pirítsd át (felhevített teflonban, olaj hozzáadása nélkül), majd öntsd fel 2-2,5x-es mennyiségű forrásban lévő vízzel.

Add hozzá a kockára vágott paradicsomot is párolódni.

Ha kész, húzd le a tűzről, keverd el benne az olívaolajat is.

Uzsonna

– alma (ált. 1 közepes) 150 g

– tökmag 15 g

Vacsora

Kockasajtos-pulykasonkás szendvics, retek

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– csökkentett zsírtartalmú kockasajt- 2 darab 35 g

– pulykasonka 45 g

– retek 100 g

5. nap  

Reggeli

Zöldbabkrémes pirítósok, krémfehérsajt, paradicsom

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– fagyasztott zöldbab 100 g

– só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– vöröshagyma 0,25 k.darab

– tejföl, 12%-os 30 g

– mustár 0,5 kö.kiskan

– paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g

– krémfehérsajt 20 g

Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.

A zöldbabot párold át rajta, fűszerezd.

Ha elfőtte a levét, add hozzá a tejfölt, mustárt, főzd össze, majd botmixerrel zúzd össze.

Tízórai

Tonhalkrémes mártogatós, zellerszár, korpovit

– tonhal konzerv, sós lében (0,5 konzerv) 40 g

– fokhagyma granulátum, petrezselyem

– tejföl, 12%-os 40 g

– zeller 150 g

– korpás keksz (1 darab) 5 g

Ebéd

Tonhalas-zöldséges tészta

– tonhal konzerv, sós lében (1,5 konzerv) 120 g

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– fokhagyma granulátum, só

– paradicsom (0,5 közepes) 50 g

– bébispenót 20 g

– olívaolaj 1 kiskanál

– durumtészta 90 g

– só

Az olajon pirítsd át a paradicsomot, bébispenótot, add hozzá a tonhalat is, fűszerezd.

Ha minden átpirult, húzd le a tűzről, keverd el benne az olívaolajat is.

A tésztát sós vízben főzd meg.

Uzsonna

– banán (ált. 1 közepes) 100 g

– puffasztott kölesgolyó (natúr/enyhén sós) 15 g

Vacsora

Habart tökfőzelék, főtt tojás

– fagyasztott tök 150 g

– só, kapor, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– vöröshagyma 0,25 k.darab

– tej, 1,5%-os 150 g

– tejföl, 12%-os 30 g

– zabliszt 10 g

– tojás (főtten) 1 kö.darab

Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.

A tököt párold át rajta, fűszerezd.

Ha elfőtte a levét, add hozzá a tejet, majd habard be a tejföllel, zabliszttel.

Főzd össze.

6. nap  

Reggeli

Müzli barackkal, kókuszreszelékkel, mandulával

– hozzáadott cukormentes epres müzli 50 g

– tej, 1,5%-os 150 g

– kókuszreszelék 3 g

– őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g

– mandula 10 g

Tízórai

– alma (ált. 1 közepes) 150 g

– cukormentes müzli, gyümölcsös (ált. 1 darab) 20 g

– korpás keksz (1 darab) 5 g

Ebéd

Rizseshús, csemege uborka

– sovány sertéshús 150 g

– só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, petrezselyem

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– vöröshagyma 0,25 k.darab

– rizs (basmati) 60 g

– só

– fagyasztott zöldborsó 30 g

– olívaolaj 0,5 kiskanál

– csemege uborka 100 g

Kiskanálnyi olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.

A kockára vágott húst párold meg rajta többször rövid lében, fűszerezd.

Ha megpuhult, hagyj neki pörköltnyi levet, majd add hozzá a rizst, zöldborsót, sózd, jól forgasd át.

Öntsd fel 2-2,5x-es mennyiségű vízzel.

Ha minden hozzávaló megpuhult, húzd le a tűzről, keverd el benne az olívaolajat is.

Uzsonna

– őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g

– puffasztott kölesgolyó (natúr/enyhén sós) 30 g

Vacsora

Tzatzikis-sajtos wrap

– wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g

– kígyóuborka 150 g

– só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– tejföl, 12%-os 50 g

– lilahagyma 0,25 k.darab

– salátamix 30 g

– krémfehérsajt 20 g

Az uborkát reszeld le, sózd, hagyd állni picit.

Ha levet engedett nyomkodd ki, keverd el a tejföllel és az apróra vágott hagymával, fűszerekkel.

7. nap  

Reggeli

Köményes-túrós wrap karaván sajttal, zöldségekkel

– wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g

– sovány tehéntúró 100 g

– só, őrölt köménymag, petrezselyem

– tejföl, 12%-os 30 g

– karaván füstölt sajt 15 g

– salátamix 30 g

– paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g

Tízórai

– cukormentes, rostos, édes keksz (3x13g) 3 darab

– alma (ált. 1 közepes) 150 g

Ebéd

Lecsós csirkemellragu, bulgur

– csirkemell 150 g

– só, bors, petrezselyem, pirospaprika, fokhagyma granulátum

– napraforgóolaj 1 evőkanál

– vöröshagyma 0,25 kö.darab

– paradicsom 0,25 kö.darab

– zöldpaprika 0,25 kö.darab

– sűrített paradicsom, hozzáadott só nélkül 70 g

– bulgur 70 g

– só

– olívaolaj 0,5 kiskanál

Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.

A kockára vágott húst párold meg rajta többször rövid lében, fűszerezd.

Az utolsó 20 percre add hozzá a felvágott zöldségeket is párolódni.

Ha minden megpuhult, add hozzá a paradicsompürét is, főzd össze.

A bulgurt szárazon pirítsd át (felhevített teflonban, olaj hozzáadása nélkül), majd öntsd fel 2-2,5x-es mennyiségű forrásban lévő vízzel, sózd.

Ha kész, húzd le a tűzről, várd meg míg kicsit kihűl, keverd el benne az olívaolajat is.

Uzsonna

Olívaolajos saláta, abonett

– kígyóuborka 100 g

– olívaolaj 1 evőkanál

– bazsalikom, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– paradicsom 100 g

– salátamix 40 g

– Abonett, korpás (2 darab) 10 g

Vacsora

2sajtos szendvics, retek

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– karaván füstölt sajt 15 g

– csökkentett zsírtartalmú kockasajt- 2 darab 35 g

– retek 100 g